Hoe typ ik het euroteken?

toetsenbord

Bij een overstap van het ene platform naar het andere – in dit geval OS X naar Windows 10 – zijn er allerlei dingen en dingetjes die anders gaan, die op andere plaatsten zitten en waar je aan moet wennen. Neem het euroteken. Op mijn toetsenbord staat het teken wel, op de 5-toets, maar hoe ik het in een document krijg bleef me tot gisterenavond een raadsel.

Om een computerprobleem op te lossen is Google je beste vriend. Tijdens het schrijven van de blogpost van gisteren zocht ik op euroteken toetsenbord Windows en vond daarover verschillende interessante pagina’s. Ook op deze site lees je dat je Alt Gr + 5 moest toetsen en dan kreeg je het euroteken. Alt Gr? Nooit van gehoord, maar die toets scheen zich negen van de tien keer rechts van de spatiebalk te bevinden. OK, Alt-5 dus met de Alt aan de rechterkant. In mijn document verscheen niets. Verder zoeken.

Ik zocht voor de zekerheid nog even naar Alt Gr, misschien zat mijn  Alt Gr wel elders? Maar nee, op een Wikipediapagina over Alt Gr stond toch duidelijk dat het de rechter Alt-toets moest zijn.Verder zoeken op Dell toetsenbord euroteken leverde niets zinnigs op. Ik kwam geen steek verder.

Het juiste toetsenbord

Het moet toch mogelijk zijn om dat euroteken in te toetsen, het staat niet voor niets op de 5-toets! Het zijn het soort problemen om razend van te worden. Ik zocht in het dikke Windows-boek op euroteken, maar vond daar niets over. Het was vast iets triviaals, iets zo eenvoudigs, dat ik het over het hoofd had gezien.

Ik had waarschijnlijk niet de juiste indeling van het toetsenbord geïnstalleerd, bedacht ik me ineens. Dat moest waarschijnlijk Nederlands zijn en niet Amerikaans! Ik keek in het Complete Boek Windows 10 hoe ik dat precies moest aanpassen:

  1. Ik ging naar de Instellingen > Tijd en Taal > Regio en Taal.
  2. Daar klikte ik op Nederlands (Nederland) en aldaar op Opties.
  3. Bij de Taalopties klikte ik op Een toetsenbord toevoegen en koos daar voor Nederlands (QWERTY).
  4. Ik klikte op het reeds geïnstalleerde QWERTY-toetsenbord van de Verenigde Staten en koos voor Verwijderen.

Ziezo, nu eens op de Alt Gr-toets toetsen! ½

Huh? Ik krijg nu ½ in plaats van de euro! Het Nederlandse toetsenbord is het dus in ieder geval niet.

Ik gaf het even op. Ik zette het Verenigde Staten-toetsenbord terug en maakte de blogpost af. Dan maar zonder euroteken.

Het juiste toetsenbord om een euroteken te toetsen: Verenigde Staten (internationaal) QWERTY.
Het juiste toetsenbord om een euroteken te toetsen: Verenigde Staten (internationaal) QWERTY.

Later, ‘s avond op de bank, kijk ik nog een keer in het Complete Boek Windows 10. Ik lees daar dat er meestal op de Nederlandse computers het US-International-toetsenbord is geïnstalleerd. En ja, na het installeren van Verenigde Staten (internationaal) QWERTY kan ik ineens het euroteken toetsen: €.

Nu nog uitzoeken hoe ik alle accenten kan typen. Deze lukt in ieder geval al: é.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *